Friday, July 22, 2011

Mustjuurepirukas

Mustjuurepirukas
Vaiedamatult kõige parem pirukataigen (pärineb Prisma sibula-juustupiruka retseptist) - jääb krõbe ja juustune!

100 g võid
50 g riivjuustu
0,5 dl kohvikoort
2,5 dl jahu

Sega toasoe või riivjuustu ja jahuga. Lisa kohvikoor ja mudi taigen pallikeseks. Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed taignaga. Vorm võib vabalt olla suuremat sorti (26-29 cm) diameetriga.
Olenevalt pirukatäidisest, võid põhja ahjus eelküpsetada. Siis jääb tulemus krõbedam. Küpseta 200 kraadi juures kuni põhi hakkab pruunikaks muutuma.

Täidis:
500 g mustjuurt (porgandit, sellerit või muud juurvilja)
3 muna
3 dl riivitud juustu
2 dl kohvikoort või piima
maitsestamiseks muskaatpähklit, soola, pipart

Koori ja tükelda värske mustjuur. Tumenemise välitimiseks kasuta sidruni- või laimimahla.
Mustjuure koorimine on üsna tülikas tegevus, sest see nö delikatessköögivili meenutab olemuselt võilillejuurt ja selle piim muudab käed oranžikaks ja kleepuvaks. Koorida võib kummikinnastega või õlitada käsi toiduõliga, siis ei jää möks nii hästi käte külge.
Blanšeeri tükeldatud mustjuur keevas soolases vees soovitud pehmuseni. Parem on jätta seest krõmpsuvaks. Aseta kurnatud mustjuure tükid eelküpsetatud pirukapõhjale. Vala peale soola-pipra-muskaadiga maitsestatud muna-kooresegu ning kõige peale puista riivjuust. Küpseta ahjus 180 kraadi juures kuni kate on ilusasti pruunistunud.

No comments:

Post a Comment